donderdag 13 januari 2011

Gezien in Achterolmen: Schone Schijn

‘Keeping Up Appearances’ blijft één van de bekendste comedyseries van de laatste 20 jaar en oogst nu ook veel succes in de theatervorm ‘Schone Schijn’. De avonturen van de onverbeterlijke snob Hyacinth ‘Bouquet’ deden Cultuurcentrum Achterolmen afgelopen vrijdag vollopen.

In deze theaterversie staan twee verhaallijnen centraal. Enerzijds volgen we Hyacinth die, met de hulp van manlief Richard, de mooiste rozen van de wijk wil kweken om zo een bezoekje aan het paleis van prins Charles te winnen. Anderzijds hebben we Hyacinth’s zus Daisy en schoonbroer Onslow die hun zilveren bruiloftsfeest voorbereiden. En tussendoor zien we natuurlijk de bekende terugkerende grappen: de zenuwachtige Elizabeth komt op de koffie, de bange postbode komt langs en zus Violet belt (“…met ruimte voor een pony!”). De tweede helft van het stuk nam – mede dankzij de opvoering van prins Charles – dan weer een loopje met de tv-serie, maar toch bleef het steeds op en top Schone Schijn.

Doris Baaten nam de rol van Hyacinth met veel verve op zich. Haar stemgebruik en bewegingen zaten er pal op en riepen meteen de tv-Hyacinth op. Verder waren Simon Zwiers en Sabine Beens uitstekend als Onslow en Daisy, met alle typische maniertjes van dit echtpaar van dien. En ook de rol van de mangekke Rose werd perfect gecast met Kiki Classen, die met haar hese stem griezelig dicht bij het origineel kwam.

Het decor ten slotte bestond uit vier kamers die aan de hand van draaiende wanden in andere vertrekken veranderd konden worden. De voortuin van Hyacinth draaide bijvoorbeeld op een grappige manier om in haar keuken. Op die manier werd de vertrouwde sfeer van de tv-serie goed nagebootst. Na de pauze werd dit decor vervangen door het paleis van prins Charles.

Kortom: een mooi uitsponnen verhaal, een stevige cast en tal van sterke grappen. Een goedgevuld Achterolmen beloonde het gezelschap dan ook met een staande ovatie.

Tot maart nog speelt ‘3 and a Crowd’ Schone Schijn in diverse theaters en cultuurcentra in België en Nederland. Meer info: schoneschijn.nu

0 reacties:

Een reactie posten